Recept - Fudge
(Det här receptet på Fudge hittade jag på tasteline.com
Bilden är tagen av mitt eget slutresultat. Ett riktigt bra tips på julgodis enligt mig)
Tillagning
Socker 2½ dl.
Mjölk 2½ dl.
Sirap 1 matsked
Blockchoklad 1 paket (ljus eller mörk) brutet i bitar
Smör 3 Msk. (Ev. margarin)
Vaniljextrakt 1 tsk (tesked) - eller ev. vaniljsocker...
Valnötter 2½ dl. hackade
1. I stor kastrull över medelhög värme, koka mjölken tillsammans med socker, sirap och blockchoklad. Rör ständigt tills det börjar koka.
2. Sätt karamell termometer i kastrullen och fortsätt koka - ganska länge - rör om ibland till temperaturen når 114 C.
(Har du ingen termometer kan du droppa en liten mängd av blandningen i mycket kallt vatten. Om det blir till en mjuk boll är det klart.)
Temperaturen stiger mycket långsamt i början men snabbt mot slutet
3. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt genast smöret och vaniljen
4. Låt blandningen svalna, utan att röra, tills temperaturen sjunkit till 70 C. - eller tills kastrullens utsida känns lagom varm.
5. Smörj en form under tiden. 20x20 cm.
6. Tillsätt nötterna. Röra blandningen med sked tills den tjocknar och börjar tappa glansen. Häll i formen. Bred ut och jämna ovansidan.
7. Låt svalna i formen. Skär i rutor när det blir kallt.
Allmänna råd
· Det blir drygt ½ kilo fudge av detta recept. Det kan dubbleras.
· Fudge kan sparas rätt länge, förvaras i tillsluten förpackning så det inte torkar ut.
· Kokar man för lite blir det fudgesoppa - kokar man för länge blir det stenhårt; men exakt behöver man inte vara.